Crostata di mirtilli e fragole ;) Włoskie kruche ciasto z jagodami i truskawkami

A u nas dziś smaczny wpis;)

Przepis i przygotowanie bardzo popularnego kruchego ciasta włoskiego, a mianowicie Crostata di frutta 😉 Crostata, to kruche ciasto z marmoladą, tak w skrócie możnaby je określić. wikipedia

We Włoszech jest bardzo popularne i często je możemy spotkać. Występuja różne wariacje tego deseru, gdzie marmoladę można zastapić kremem, ricottą, nutellą czy też, jak to zrobiłam ja, zastapiłam marmoladę świeżymi owocami. Jagody i truskawki pysznie prezentują się na cieście. Zobaczcie sami.

U mnie w domu, crostatę jemy często gdyż jest to prosty i szybki przepis, który zawsze wychodzi. Można ją jeść następnego dnia. Ja korzystam z przepisu mojej koleżanki Oli Seghi, która umieściła przepis właśnie na crostatę w swojej książce „Smaki Toskanii”. Polecam również bloga Oli, gdzie możecie znaleźć ciekawe informacje dotyczące Toskanii i mnóstwo sprawdzonychm świetnych przepisów 😉 blog Oli Seghi.

SONY DSC

moja crostata 😉

SONY DSC

Często korzytam z przepisów na stronie GialloZafferano. To świetna stronka, na której znajdziemy też filmiki, dzieki którym dokładnie zobaczymy jak przygotowac dany przepis. Stronka jest w języku włoskim, co pozwoli nam również podszlifować język 😉

Przepis na crostatę znajdziecie TU

Czytając sobie przepisy Oli, juz nie raz wypróbowałam i zawsze wychodzą, postanowiłam zrobić jej przepis Crostata di more – tartę z jeżynami i lekko go zmodifikować 😉

SONY DSC

książka Oli – Aleksandra Seghi „Smaki Toskanii”

Oto zdjęcie jak powinna wyglądać crostata

zdjęcie z książki Oli

zdjęcie z książki Oli

Zaczynamy 😉

składniki:

300 g mąki przennej

3/4 słoika domowego dżemu z jeżyn, ja zastapiłam go świeżymi owocami jakie miałam, a mianowicie jagodami i truskawkami

150 g masła

150 g cukru pudru

4 żółtka (3 do ciasta i 1 żółtko do posmarowania tarty na końcu)

starta skórka z 1 cytryny (ja akurat miałam limonkę, więc dodałam)

sól

i do dzieła

Wszystkie składniki, czyli mąkę, masło, cukier puder, 3 żółtka, skórkę z cytryny lub limonki i szczyptę soli, wrzucam do miseczki i zagniatam kruche ciasto.

SONY DSCTo zielone na zdjęciu, to właśnie skórka starta z limonki 😉

Zagniatamy i formujemy kulę, zawijami w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny, może być trochę dłużej.

SONY DSC

zagniecione kruche ciasto gotowe do lodówki

 

Następnie przygotowuję owoce.

SONY DSCWyjmuję formę do tarty. Ja mam silikonową i nie potrzeba jej już smarować masłem, jeśli jednak macie okrągłą formę do ciasta to smarujemy ją masłem i posypujemy ją mąką. Rozkładamy w formie 3/4 ciasta, na który następnie kładziemy dżem lub świeże owoce.

SONY DSCi układamy owoce

SONY DSC

SONY DSCNa koniec, z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy je na dżemie/owocach tak żeby utworzyły kratkę. Ja już chyba wiem jak zrobić ładną krateczkę. Pozostałe cisto rozwałkowujemy i tniemy na paseczki i wtedy wyjdzie nam „zgrabniutkia” kratka. Na mojej tarcie wałeczki są zawsze „rustykalne”  jak to się teraz mówi, czyli nierówne 😉

SONY DSCTak utworzoną kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Tę czynność bardzo lubi mój synek, co widać na zdjęciu 😉

SONY DSCCrostatę pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostygnięciu opcjonalnie możemy posypać ją cukrem pudrem. Najlepiej smakuje oczywiście z pyszną kawą.

Mnie już nie udało się zrobić zdjęcia, tak szybko znikała ze stołu 😉

Moka_crema1

un caffe’ (zdjecie znalezione w interencie)

Smacznego i buona giornata!!!

co my tu mamy:

vocabolario:

un pezzo di crostata – kawałek ciasta

la fragola – le fragole – truskawka – truskawki

il mirtillo – i mirtilli – jagoda – jagody

gli ingredienti – składniki

la ricetta – przepis

 

 

Reklamy

Posted on Czerwiec 30, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 komentarz.

  1. Super zmiana, slinka leci przy ogladaniu fantastycznych zdjec 🙂 pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

Daria's Diaries

ideas, places & more

Włochy na klatę

Bo Włochy kochamy i bierzemy je na klatę takie, jakimi są - w tym bardziej i w tym mniej słonecznym wydaniu.

Alla Polacca

normalny blog

La mia piccola Italia

zapiski z podróży i nie tylko. Blog o mojej Italii na co dzień, o Italii która mnie zachwyca i inspiruje ;)

Włoskie love

praktycznie o języku włoskim i kulturze Włoch

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogerów lubi to: